Välkommen till oss

 Friskvård och rehab för våra sällskapsdjur sen 2013Startskottet för årets "on top with my dog" har gått den 12/5 men du kan hoppa på utmaningen när du vill. Att notera: Den avslutas den sista september. Lite längre ner på sidan finns info om hur du anmäler dig och din hund/hundar. 


 

GÖR ER REDO FÖR DAGSUTFLYKT! ”Hundäventhyr i piteå med omnejd” är ett koncept presenterat ¼-21 Det är en blandning av tjänster och utmaningar med inriktning friluftsliv tillsammans med sin hund. Vad betyder "Hundäventhyr"? Det betyder helt enkelt Hund Äventyr, bara det att "Thyr", är en av mina egna huskys, och den tillsammans med mina barn som väckte intresset stort för vandring. 

Att delta i On top with my dog: Swisha 200:- till vårat nummer 1232754950 , därefter ansöker du om medlemskap i fb gruppen "On top with my dog 2024". Gruppen är öppen från 1/4-24 Du får gärna märka betalningen med ditt och hundens namn, samt "bergsutmaning" eller liknande. 

 Vad är On top with my dog? En utmaning! Från 12/5-30/9 bestiger du 10 utvalda bergstoppar tillsammans med din fyrbenta vän. I köpet ingår plats i en sluten Fb grupp, där du presenterar din bergsbestigning i form av en bild från din tur. Här kan man också be om råd eller kanske hitta en vandringskompis. Konceptet är fantastiskt kul! Vi brukar också gå några gemensamma toppar varje år. Alla berg är i Piteå med omnejd. Du behöver ha tillgång till bil. 

Att bidra med en bild är det som gäller för att kunna bocka av toppen, och även ”beviset” för att ni gjort det. När ni bestigit 10 toppar, är ni med i en utlottning av fina priser. 10 toppar= ”full top full pot”. Obs, Det är endast den person i sitt namn, som köpt våran utmaning, som är med i ett ev lotteri men också våran fb grupp. 

Viktigt: Vi hänvisar till allemansrätten och strikt hundägaransvar= du har enligt lag 100% ansvar över din hund. En del berg vi går kan ingå i naturreservat= ej lös hund. I naturen skräpar vi inte ner, utan det vi tar med oss tar vi hem igen, och har någon oansvarig person lämnat skräp före dig utmanar jag dig att även ta med detta. I perioden 1/3-20/8 släpper vi inte lös hundarna då det råder såkallat "koppeltvång"- tänk på de vilda djurlivet som har ungar! Är du inte bekant med uttrycket "koppeltvång" så innebär det kort att du inte får släppa lös din hund om du inte kan garantera att den kommer på inkallning. Jakt/vilt intresserade hundar är därför en väldigt dålig idé att släppa lösa. 

Vi eldar inte om det råder eldningsförbud. Vi rek att ni har en försäkring på både dig och din hund om olyckan är framme, och att du tar din hund snabbast möjligt till veterinär om något händer. På berg med mycket stenhällar får man se upp med orm.

Vi tipsar också om guide-natura.com för ännu mer info om vandring och de lagar/regler som gäller. Här kan du även läsa om tex allemansrätten och också få tips och möjlighet för ex kajak paddling i Piteå, kul utflykt i sommar! 

Ångerrätt:  Ingen ångerrätt efter att du ansökt om medlemskap i fb gruppen. 

 Kul kuriosa; Konceptet med att bestiga toppar startade i Arjeplog 2012 med Maria Söderberg som koordinator. Idén spred sig snabbt längs halva vårat land och även hit till Piteå med utmaningen "top of piteå". Vi utvecklade vidare tanken med något så enkelt som att rikta in det på hund. Det kan låta lätt att ta med hunden och gå ett berg, men beroende på hund kräver det ett samspel, också beroende på hur brant det är, som man inte stöter på i vardagen.

”Varsamt far i skog och mark. Skada icke kådig bark, riv ej björkens vita hud, stör med skrän ej skogens ljud. Bort med skräp och matsäcksrester, städa efter Er, I gäster. I naturens helgedom, skövla icke blad och blom. Tänd ej eld – men om Du tänder, släck var glöd i kol och bränder. Låt ock bli att simpelt rita plank och vägg med kniv och krita. Skona det som annans är, akta allt som minnen bär”. Karl-Erik Forsslund 1917

Min egna "Thyr" uppepå Högberget, 2021.