OM MIG

Jag tror på det salutogena och holistiska fokuset-att ha förmågan att se helheten i dess sammanhang, oavsett brister och färdigheter.

Till mig kommer en hund med sina erfarenheter, och sin livssituation, tillsammans med familj och ägare. Kan mitt jobb påverka och hjälpa djuren må bra, att kanske ge hunden ett par år till att leva med rätt träning, då har jag vunnit, enormt mycket. 

vem är jag bakom Pite Hundsim?

Emma- driver Pite Hundsim sedan 2013. Började jobba med medicinsk laser på både häst och hund 2012. Mitt intresse för friskvård startade i och med att min egna hund diagnostiserades i tidig ålder med spondylos, 2008, då två år gammal. Med rätt fortsatt träning fick han bli 10 år och 12 dgr gammal. Saknaden är enorm fortfarande. Han var min första, alldeles egna efterlängtade grand danois- Akillis. Och det var där det började- passionen för friskvård och rehab. 

Jag har nu Thor, en gd kille född 27/5-17 och har såklart fått lära sig simma nästan omgående- Han började vid 4 månaders ålder, och nej, det är ingen fara att simma växande hundar! Det är inte i träningssyfte utan mest lek och plask, med syfte att lära sig och bli vattenvan. Kan bli enormt viktigt framledes i livet. Thor var väldigt vinglig som valp, framförallt när han lade lite av vikten på sin bakdel, så för honom har de varit stärkande på ett snällt sätt. Det är också lite enklare att både lära och hantera en så stor hund när den är ung. 

Hemma har vi har också Fritz, en Snart 8 år gammal mops, som tidigare var kund hos mig! Han har patella luxation grad 3 och artros, lever livets glada dagar som pensionär. Vibben har hjälpt honom väldigt mycket. 

Friskvård som är huvud fokus på Pite hundsim är enormt brett och väldigt kul! Ett roligt inslag i ett sällskapsdjurs vardag. Allt som egentligen har med hundens välmående att göra- korrekt foder, träning, kloklipp tex, räknas som friskvård. 

Om man däremot har en rehab individ, krävs diagnos av en veterinär. När något går över till att heta "rehab" så jobbar vi på bästa sätt för att återfå hunden i en ursprungsfysik, och komma tillbaka efter tex skada, olycka eller trauma. Under rehab ska man vara uppmärksam på små förändringar- som att hunden börjar sträcka på sig efter att ha legat ner, börja gå i trappor igen, bli gladare, hoppa in/ur bilen tex.. Ibland får man acceptera att man kanske inte får en hund som kommer fungera på tävling, men som kan leva sitt liv utan smärta, och då är de viktigt med såna här små iakttagelser. Att tex kunna minska dosen smärtlindring är också ett framsteg även om den inte kan plockas bort helt!

Diffus smärta och utredning hänvisar jag direkt till veterinär & sjukgymnast för undersökning och diagnostisering, vi som jobbar som terapeuter ställer inte diagnoser, rättare sagt- får inte och ska inte ställa diagnoser.  Jag hjälper dig gärna vidare till veterinärklinik om det behövs!

Hoppas vi ses i simmet eller på någon av mina kurser! Med vänlig hälsning Emma

UTBILDNINGAR:

2004-2007

Djurvårdare Kursutdrag: Ekologi, kretslopp, mikrobiologi och genetik, växt och djurliv, Djursjukvård, Etologi, Hundar, Sällskapsdjur, Hund-fostran och grundlydnad, Hundens fostran, Djur i zoohandel, Arbete med hund, Naturbruksprodukter, Arbetsliv naturbruk, m.m Även godkänd för dagisversksamhet. 

Detta är min gedignaste utbildning, som alla terapeuter bör ha som grund. Kan jämföras med undersköterska.

2011-

Starta eget utbildning PiteåMarknadsföring, bokföring, kundpedagogik, upprättelse av affärsplan.

2012-

Hundutbildning, Stockholm Kursutdrag:  Hundens grundläggande beteendebehov, Raskunskap, Etologi, Stress hos hund, Problemhundar, Smittspridning, Enklare hundsjukvård, Massage, Djurskyddslagstiftning, regler och lagar för hunddagis. Godkänd för dagisverksamhet.

Hälsoterapeut, Stockholm Kursutdrag: Anatomi och fysiologi, medicinsk terminologi, muskelpalpation och rörelseanalys, näringslära, kostrådgivning och viktnedgång, foderanalys och beräkning, hundsporter och skadeanalys, beteendelära och stresshantering, smärtfysiologi, hundskötsel, kundpedagogik, friskvårdande massage och stretching, träningslära och träningsprogram, föreläsningar av sjukgymnast/veterinär och av terapeuthjälpmedel. 

2015-

Utbildning Foderlära, Häst Innehåll: Hästens matsmältningssytem, utfodring, foderrealterade sjukdomar och foder. 

2016-

Balansbollsinstruktör, Stockholm. Ex på Innehåll: Hundens muskulatur, säkerhetstänk, koordination, balansboll inom rehab och friskvård, kroppskännedom. En fördjupningskurs inom friskvård och rehab på balansredskap. 

2016-2017

Undersköterska human, Piteå  ex på kursutdrag: vård och omsorg, psykologi, psykiatri, etik, hälsopedagogik, specialpedagogik. En utbildning som är och varit viktig för mig främst i bemötande med oroliga djurägare. 

2018-

Friskvårdsutbildning, Redog, Västerås. kursutdrag: Besiktning av hunden i olika tidsåldrar, besiktning av leder/muskler/rygg, Hundens rörelser, Samt hud/ögon/öron och tänder. Fördjupningskurs friskvård. 

Cert SNWK instruktör samt auktoriserad doftprovsdomare, Göteborg. ex på kursutdrag: Samtliga grenar och klasser, kursupplägg, doftprov, dömande av doftprov, regler, hundens luktsinne, pedagogik, teori blandat med praktik, stress, elevekipage, teoretiska och praktiska prov.

Övrigt blandade årtal: Laserseminarium, Föreläsningar, samarbeten, samt arbete med privatveterinär på fält.


 

”Hos Emma på pite hundsim började vi simträna min borzoi när han skadade ryggen. Simningen hjälper min hund på ett skonsamt sätt bygga både kondition och muskler som annars är svåra att komma åt. Laserbehandling är något vi lade till i hans rehabilitering. Vid många skador finns det inget som är så effektivt för läkningen som just en laser av god kvalité. Och en sådan finns på pite hundsim. Redan efter tredje simmet och avslut med laser såg vi positiva reaktioner på våran hund. Emma finns också som kunskapskälla och resurs när vi stöter på problem eller skador, och kommer med tips och goda råd. Vi fortsätter vända oss till Emma när det handlar om skador och rehab för djur, för det är en trygghet”.

Ann-Sofie Kerttu och Nicklas Granberg, ägare av borzoi, flatcoated retriver samt jämthund. Jakt, utställning och sällskap.