Officiella prov


Att gå ett doftprov är både roligt och spännande, och du får ett kvitto på hur ni ligger till i träningen. Om provet blir underkänt så gör man om det vid ett annat provtillfälle. Denna gång välkomnar vi i samarrangemang med Svenska Nw klubben till officiellt doftprov i samtliga dofter, Söndag 8/8 Provet hålls corona säkert utomhus på grusbana och startar med lavendel, därefter lagerblad och sist eukalyptus. Beroende på antal anmälda kan ekipagen komma att bli indelade i grupper. Du som anmäld kommer få mer info efter anmälan stängt, på angiven mail. Anmälan öppnar 7/7 kl 12.00 Begränsat antal platser, med först till kvarn princip. 


Doftprovet kostar 300:-/ doft. Anmälan sker via https://snwktavling.se

Där skapar du en profil för dig och din hund, var väldigt noga med att hundens registrerade namn stavas helt korrekt. Leta upp vårat doftprov i doftprovskalendern, anmäl= FÄRDIGT! Platser tilldelas efter att anmälan stängt. 

Begränsat antal starter och  först till kvarn gäller.
Betalning sker via swish eller bg insättning. 


PM med info, betalinfo & starttider kommer efter stängd anmälan till din angivna mail. Håll koll på din skräppost ifall det råkar hamna där!  

Välkommen med anmälan!


DOFTPROV- HUR GÅR DET TILL? 

Innan ett ekipage tillåts tävla behövs ett godkänt doftprov för aktuell doft i den klass du tänkt tävla i. Doftprovet genomförs för att säkerställa att hunden känner igen den doft som den ska söka efter på tävling. Doftprovet är även till för att du som förare ska kunna visa att du kan läsa av din hund och avgöra när hunden hittat doften. Ett godkänt doftprov gäller för den personen och den hunden som genomfört doftprovet tillsammans. Vill fler i familjen tävla med samma hund ska de också göra doftprov tillsammans.

Ett doftprov består av 12 stycken behållare (kartonger), där en av behållarna innehåller hydrolat. Kartongerna kan stå på en rad eller två rader. Avståndet mellan kartongerna är 120 cm ifrån varandra. Alla kartongerna ska vara lika och ha storleken av en Calzone (pizza) kartong. Alla kartonger utom den med hydrolat ska innehålla en negativ bärare (en möbeltass eller tops) som inte innehåller doft.

Hunden ska hitta rätt behållare inom tre minuter. Du får gå fram och tillbaka längst med behållarna hur många gånger du vill. Du får påvisa hunden på behållarna (men inte röra dem) och du får prata med hunden. Doftprovet kan genomföras både inomhus och utomhus.

När du bedömer att hunden har hittat doftgömman meddelar du det genom att sträcka upp ena handen och säger ”markering”. Då stoppas tiden och provledaren meddelar direkt om det är rätt eller fel. När du har fått bekräftelse på att hunden har hittat rätt kartong får du belöna din hund 20 cm ifrån rätt kartong.

Du kan bli underkänd på doftprov p.g.a:

– att du sagt ”markering” vid fel behållare.
– att du chansar på en behållare, men hunden visar inga tecken på att känna igen doften.
– att hunden uträttar sina behov under provtillfället.
– att du avsiktligen vidrör en behållare.
– att hunden avsiktligen har sönder kartonger vid provtillfället.

Det är tillåtet att hunden lägger en tass eller buffar på en kartong under doftprov. Hund som biter, krafsar ordentligt eller sliter i kartongen blir underkänd.