TEMATRÄNING- DOFTPROV

Priset är per Hund. Vill du gå med flera hundar behöver du köpa det antalet platser. Hund som inte ska gå träningen ber vi vänta hemma :)

För dig som gått grundkurs, ska avlägga doftprov eller bara vill träna mer! Under tema träning Nw Djupdyker vi lite i tex: behållare, inomhus, utomhus, fordon, olika teman samt doftprov.

TILLFÄLLE : DOFTPROVSTRÄNING SAMTLIGA DOFTER. Träningstillfället är helt praktiskt, alltså ingen längre teori utan en snabbare genomgång vad ett doftprov är, hur det bedöms och varför man gör det. Behållare ställs upp precis som det ser ut under ett officiellt doftprov. Du kan komma i träningssyfte, och får veta var doften ligger om du vill, eller utföra söket som ett blint sök.

PLATS: PITE HUNDSIM, TRÄNINGSLOKALEN

INSTRUKTÖR & DOMARE: Emma, cert. snwk instruktör och auktoriserad doftprovsdomare.

DATUM

TID: LAVENDEL Kl 17-18 LAGERBLAD 18-19 EUKALYPTUS 19-20

FÖRKUNSKAPER: Grundkurs/ Hunden behöver känna igen doften.

ÖVRIGT: Hunden är vaccinerad enl Skk´s rek och har fyllt 10 månader.  Max antal deltagare är 4 st/doft. 

Doftprov? Hur går det till? (urdrag från snwk.se)

Innan ett ekipage tillåts tävla behövs ett godkänt doftprov för aktuell doft i den klass du tänkt tävla i. Doftprovet genomförs för att säkerställa att hunden känner igen den doft som den ska söka efter på tävling. Doftprovet är även till för att du som förare ska kunna visa att du kan läsa av din hund och avgöra när hunden hittat doften. Ett godkänt doftprov gäller för den personen och den hunden som genomfört doftprovet tillsammans. Vill fler i familjen tävla med samma hund ska de också göra doftprov tillsammans.

Ett doftprov består av 12 stycken behållare (kartonger), där en av behållarna innehåller hydrolat. Kartongerna kan stå på en rad eller två rader. Avståndet mellan kartongerna är 120 cm ifrån varandra. Alla kartongerna ska vara lika och ha storleken av en Calzone (pizza) kartong. Alla kartonger utom den med hydrolat ska innehålla en negativ bärare (en möbeltass eller tops) som inte innehåller doft.

Hunden ska hitta rätt behållare inom tre minuter. Du får gå fram och tillbaka längst med behållarna hur många gånger du vill. Du får påvisa hunden på behållarna (men inte röra dem) och du får prata med hunden. Doftprovet kan genomföras både inomhus och utomhus.

När du bedömer att hunden har hittat doftgömman meddelar du det genom att sträcka upp ena handen och säger ”markering”. Då stoppas tiden och provledaren meddelar direkt om det är rätt eller fel. När du har fått bekräftelse på att hunden har hittat rätt kartong får du belöna din hund 20 cm ifrån rätt kartong.

Du kan bli underkänd på doftprov p.g.a:

– att du sagt ”markering” vid fel behållare.
– att du chansar på en behållare, men hunden visar inga tecken på att känna igen doften.
– att hunden uträttar sina behov under provtillfället.
– att du avsiktligen vidrör en behållare.
– att hunden avsiktligen har sönder kartonger vid provtillfället.

Det är tillåtet att hunden lägger en tass eller buffar på en kartong under doftprov. Hund som biter, krafsar ordentligt eller sliter i kartongen blir underkänd.

200.00 SEK

Ej i lager :(