IDEOLOGI, BAKGRUND, UTBILDNING

Jag tror på det salutogena och holistiska fokuset-att ha förmågan att se helheten i dess sammanhang, oavsett brister och färdigheter. Till mig kommer en hund med sina erfarenheter och sin livssituation, det kan vara en mycket begränsad hund fysiskt, men för en så aktiv individ och art blir detta ett handikapp. Depression förekommer enormt mycket även för djuren, framför allt för en rehabhund.  I min roll som undersköterska, och mina arbeten inom psykiatrin på human, har jag stött på enormt mycket psykisk ohälsa. Faktiskt skiljer det sig inte så mycket mot djurvårdssidan. Vi är aktiva arter allihopa, i grunden. Enligt forskning så mår man bra av rutiner, att vara aktiv, äta hälsosamt, och- umgås med djur. En hund kan vara räddningen i en relation med psykisk ohälsa; man får en individ att ansvara för, att bry sig om, ge mat och omvårdnad. Kan jag påverka detta, och hjälpa djuren må bra, att ge hunden ett par år till att leva med rätt träning, då har jag vunnit, enormt mycket. Så vem är jag bakom Pite Hundsim?

Emma- driver Pite Hundsim sedan 2013. Började jobba med laser på både häst och hund 2012. Mitt intresse för friskvård startade i och med att min egna hund diagnosticerades i tidig ålder med spondylos. En typisk rehab hund nästan hela sitt liv och fick bli 10 år och 12 dgr gammal. 23/9-16 fick han somna in i min famn i sin soffa här hemma. Saknaden är enorm och blir inte bättre för var dag som går. Han var min första, alldeles egna efterlängtade grand danois.. Akillis.

Jag har nu en ny grand danois kille som jag döpt till Thor. Han är född 27/5-17 och har såklart fått lära sig simma nästan omgående! :) Det är lite enklare att både lära och hantera en så stor hund när den är ung, de var lite svettigare att lära akillis, han började simma som 7-åring och vägde då 83 kg!

Hemma har vi har också Fritz, en drygt 7-årig mops, också rehab hund. Han har patella luxation, som tydligen skall vara så grav att tidigare ägare blev avrådd för operation (kan ej uttala mig om detta då jag inte var delaktig). Han har även kraftig artros bildning i ena sidan.  Vi tog över honom som vuxen då de förra ägarna tänkte ta bort honom pga detta. Han är jättepigg och glad så de var ju bra att han fick en andra chans! Vibrationsmadrassen har hjälpt honom massor och sen han började med den i maj-16 är de enorm skillnad på hans ben, bla hakar det inte upp sig längre. Tidigare sprang han på tre ben nästan varje morgon. Han galopperar också med höger bakben (som är de sämre benet) framåt nuförtiden!

Om man har en rehab individ, ska man vara uppmärksam på små förändringar- de kan vara att hunden börjar sträcka på sig efter att ha legat ner, börja gå i trappor igen, bli gladare osv. Ibland får man acceptera att man kanske inte får en hund som kommer fungera på tävling, men som kan leva sitt liv utan smärta, och då är de viktigt med såna här små iakktagelser. Att tex kunna minska dosen smärtlindring är också ett framsteg även om den inte kan plockas bort helt!

"Friskvård" är enormt brett och det finns väldigt mycket att göra för sin hund och häst, även när skadan är framme. Man ska inte ge upp i första taget! Vattenträning tillsammans med laser är en fantastisk behandlingsform, även i förebyggande syfte. Vid diffus smärta hänvisar jag till veterinär för undersökning och diagnosticering, vi som jobbar som terapeuter ställer inte diagnoser. 

Hoppas vi ses i simmet!

UTBILDNINGAR:

2004-2007

Djurvårdare Kursutdrag: Ekologi, kretslopp, mikrobiologi och genetik, växt och djurliv, Djursjukvård, Etologi, Hundar, Sällskapsdjur, Hund-fostran och grundlydnad, Hundens fostran, Djur i zoohandel, Arbete med hund, Naturbruksprodukter, Arbetsliv naturbruk, m.m

Att få titeln djurvårdare: 3 årig gymnasieutbildning. Jag hade inriktning hund i tre år samt ladugårdsdjur. Djurvårdare kan jämföras som undersköterska på djur, och ger kompetensen att jobba i veterinär och djursjukskötarteam, ex på klinik.

2011

Starta eget utbildning. 

Piteå- Marknadsföring, bokföring, kundpedagogik, upprättelse av affärsplan.

2012

Hundutbildning, StockholmKursutdrag:  Hundens grundläggande beteendebehov, Raskunskap, Etologi, Stress hos hund, Problemhundar, Smittspridning, Enklare hundsjukvård, Massage, Djurskyddslagstiftning, regler och lagar för hunddagis. Godkänd för dagisverksamhet.

Diplomerad Hundhälsoterapeut, Stockholm Kursutdrag: Anatomi och fysiologi, medicinsk terminologi, muskelpalpation och rörelseanalys, näringslära, kostrådgivning och viktnedgång, foderanalys och beräkning, hundsporter och skadeanalys, beteendelära och stresshantering, smärtfysiologi, hundskötsel, kundpedagogik, friskvårdande massage och stretching, träningslära och träningsprogram, föreläsningar av sjukgymnast/veterinär och av terapeuthjälpmedel. 

2015

Utbildning Foderlära, Häst Innehåll: Hästens matsmältningssytem, utfodring, foderrealterade sjukdomar och foder. 

2016

Diplomerad Balansbolls instruktör, Stockholm. Ex på Innehåll: Hundens muskulatur, säkerhetstänk, koordination, balansboll inom rehab och friskvård, kroppskännedom, m.m

2016-2017

Undersköterska human, Piteå  ex på kursutdrag: vård och omsorg, psykologi, psykiatri, etik, hälsopedagogik, specialpedagogik.

2018

Friskvårdsutbildning, Västerås. kursutdrag: Besiktning av hunden i olika tidsåldrar, besiktning av leder/muskler/rygg, Hundens rörelser, Samt hud/ögon/öron och tänder.

Certifierande SNWK instruktör samt doftprovsdomare, Göteborg. Jag börjar i mars och är färdig i maj. Då är ni välkomna på kurs!

Övrigt blandade årtal: Laserseminarium Stockholm 2012 och Luleå 2013, Föreläsningar, samarbeten, samt arbete med privatveterinär på fält.


 

”Hos Emma på pite hundsim började vi simträna min borzoi när han skadade ryggen. Simningen hjälper min hund på ett skonsamt sätt bygga både kondition och muskler som annars är svåra att komma åt. Laserbehandling är något vi lade till i hans rehabilitering. Vid många skador finns det inget som är så effektivt för läkningen som just en laser av god kvalité. Och en sådan finns på pite hundsim. Redan efter tredje simmet och avslut med laser såg vi positiva reaktioner på våran hund. Emma finns också som kunskapskälla och resurs när vi stöter på problem eller skador, och kommer med tips och goda råd. Vi fortsätter vända oss till Emma när det handlar om skador och rehab för djur, för det är en trygghet”.

Ann-Sofie Kerttu och Nicklas Granberg, ägare av borzoi, flatcoated retriver samt jämthund. Jakt, utställning och sällskap.