IDEOLOGI

Jag tror på det salutogena och holistiska fokuset. Att ha förmågan att se helheten i dess sammanhang, oavsett brister och färdigheter. Till mig kommer en hund med sina erfarenheter och sin livssituation, det kan vara en mycket begränsad hund fysiskt, men för en så aktiv individ och art blir detta ett handikapp. Depression förekommer enormt mycket även för djuren, framför allt för en rehabhund.  I min roll som undersköterska, och mina arbeten inom psykiatrin på human, har jag stött på enormt mycket psykisk ohälsa. Faktiskt skiljer det sig inte så mycket mot djurvårdssidan. Vi är aktiva arter allihopa, i grunden. Enligt forskning så mår man bra av rutiner, att vara aktiv, äta hälsosamt, och- umgås med djur. En hund kan vara räddningen i en relation med psykisk ohälsa; man får en individ att ansvara för, att bry sig om, ge mat och omvårdnad. Kan jag påverka detta, och hjälpa djuren må bra, att ge hunden ett par år till att leva med rätt träning, då har jag vunnit, enormt mycket. Så vem är jag bakom Pite Hundsim?

Emma- driver Pite Hundsim sedan 2013. Började jobba med laser på både häst och hund 2012. Mitt intresse för friskvård startade i och med att min egna hund diagnosticerades i tidig ålder med spondylos. En typisk rehab hund nästan hela sitt liv och fick bli 10 år och 12 dgr gammal. 23/9-16 fick han somna in i min famn i sin soffa här hemma. Saknaden är enorm och blir inte bättre för var dag som går. Han var min första, alldeles egna efterlängtade grand danois.. Akillis.

Jag har nu en ny grand danois kille som jag döpt till Thor. Han är nu 5 månader och har såklart fått lära sig simma! :)

Vi har också Fritz, en drygt 7-årig mops, också rehab hund. Han har patella luxation, som tydligen skall vara så grav att tidigare ägare blev avrådd för operation (kan ej uttala mig om detta då jag inte var delaktig). Han har även kraftig artros bildning i ena sidan.  Vi tog över honom som vuxen då de förra ägarna tänkte ta bort honom pga detta. Han är jättepigg och glad så de var ju bra att han fick en andra chans! Vibrationsmadrassen har hjälpt honom massor och sen han började med den i maj-16 är de enorm skillnad på honom, bla hakar inte benet upp sig. Tidigare sprang han på tre ben nästan varje morgon men inte nu längre. Och han galopperar också med höger bakben (som är de sämre benet) framåt.

Om man har en rehab individ, ska man vara uppmärksam på små förändringar, de kan vara att hunden börjar sträcka på sig efter att ha legat ner, börja gå i trappor igen, bli gladare osv. Ibland får man acceptera att man kanske inte får en hund som kommer fungera på tävling, men som kan leva sitt liv utan smärta, och då är de viktigt med såna här små iakktagelser. Att tex kunna minska dosen smärtlindring är också ett framsteg även om den inte kan plockas bort helt!

"Friskvård" är enormt brett och det finns väldigt mycket att göra för sin hund och häst, även när skadan är framme. Man ska inte ge upp i första taget! Vattenträning tillsammans med laser är en fantastisk behandlingsform, även i förebyggande syfte. 

Hoppas vi ses i simmet!

UTBILDNINGAR:

Djurvårdare, 2004-2007 Kursutdrag: Ekologi, kretslopp, mikrobiologi och genetik, växt och djurliv, Djursjukvård, Etologi, Hundar, Sällskapsdjur, Hund-fostran och grundlydnad, Hundens fostran, Djur i zoohandel, Arbete med hund, Naturbruksprodukter, Arbetsliv naturbruk, m.m

Att få titeln djurvårdare: 3 årig gymnasieutbildning. Jag hade inriktning hund i tre år samt ladugårdsdjur vilket gav en bred utbildning. Djurvårdare kan jämföras som undersköterska på djur, ger kompetensen att jobba i veterinär och djursjukskötarteam.

Hundutbildning, Stockholm 2012 Kursutdrag:  Hundens grundläggande beteendebehov, Raskunskap, Etologi, Stress hos hund, Problemhundar, Smittspritdning, Enklare hundsjukvård, Massage, Djurskyddslagstiftning, regler och lagar för hunddagis. Godkänd för dagisverksamhet.

Diplomerad Hundhälsoterapeut, Stockholm 2012 Kursutdrag: Anatomi och fysiologi, medicinsk terminologi, muskelpalpation och rörelseanalys, näringslära, kostrådgivning och viktnedgång, foderanalys och beräkning, hundsporter och skadeanalys, beteendelära och stresshantering, smärtfysiologi, hundskötsel, kundpedagogik, friskvårdande massage och stretching, träningslära och träningsprogram, föreläsningar av sjukgymnast/veterinär och av terapeuthjälpmedel. 

Utbildning Foderlära, Häst, Piteå 2015 Innehåll: Hästens matsmältningssytem, utfodring, foderrealterade sjukdomar och foder. 

Diplomerad Balansbolls instruktör, Stockholm april 2016 Ex på Innehåll: Hundens muskulatur, säkerhetstänk, koordination, balansboll inom rehab och friskvård, kroppskännedom, m.m

Undersköterska human, Piteå 2016-2017 ex på kursutdrag: vård och omsorg, psykologi, psykiatri, etik, hälsopedagogik, specialpedagogik.

Övrigt: Laserseminarium, Stockholm 2012 och Luleå 2013, Föreläsningar, m.m